top of page

TEREZA TARA - XANTYPA


rozhovor s Terezou Tarou v aktuálním čísle kulturně - společenského měsíčníku


text a foto Ivan Větvička


První film Terezy Tary HORMONÁLNÍ AKVÁRIUM získal šest ocenění na festivalech, ačkoli ho pedagogové na FAMU ohodnotili sníženou známkou. Další dokument V ČEM JE HÁČEK? o praktikách guru Járy pokládali učitelé za smyšlený. Film BE LOVED inspirovaný tancem derviše na FAMU odmítli, přesto ho přihlásila na výstavu ET CETERA pořádanou v muzeu umění 21. století MAXXI v Římě. Uspěla mezi devíti sty umělci a film tam letos na jaře promítali.

Filipínská policie letos 15. května zatkla Jaroslava Dobeše alias guru Járu, vůdce ezoterické školy Poetrie, který se nechvalně proslavil terapií „odháčkování,“ při níž souložil se svými žákyněmi a tvrdil jim, že je takto dokáže zbavit „negativních háčků,“ které v nich zanechali jejich bývalí milenci. Vy jste o tom natočila dokument V ČEM JE HÁČEK? již v roce 2007, v době, kdy veřejnost ani média netušila, co se v ezoterické škole děje. Jak jste se k tomuto tématu dostala?

Inspiroval mě příběh kamarádky, která do této sekty chodila, byla „odháčkována“ a svěřila se mi (podrobnosti v rámečku). Vyděsilo mě, že tato organizace stále fungovala a do stejné situace se dostávaly další dívky. Rozhodla jsem se natočit film a začala jezdit na kurzy Poetrie jako žačka a sledovala, jak fungují.

Setkala jste se s guru Járou?

Ne, natočila jsem intimní výpověď své kamarádky. Film jsem promítla na FAMU a na festivalu Finále Plzeň 2008 jsem za něj dostala cenu. Tou dobou Jára zmizel a v tichosti bylo zahájeno mezinárodní pátrání. Tři roky se zdánlivě nic nedělo až do okamžiku, kdy policie zveřejnila výzvu, aby se přihlásily svědkyně praktik v Poetrii. Z mého filmu se stal důležitý důkaz. Teprve tehdy jsem se od svého bývalého pedagoga dozvěděla, že na FAMU nikdo nevěřil tomu, že jsem zdokumentovala skutečnou událost. Všichni si mysleli, že to je fiktivní dokument a dobrou známku jsem dostala za kvalitní zpracování.

Cítila jste pocit zadostiučinění, když se kauze začala věnovat naše i zahraniční média?

Byla jsem ráda, že byl případ zveřejněn, ale nelíbila se mi forma, jakou se to stalo. Televize Nova a Prima odvysílaly v hlavních zprávách reportáže, v některých jsem také vystupovala. Ezoterická škola Poetrie překvapivě neprojevila žádnou lítost, naopak mediální zájem využili ke své reklamě. Místo aby se stáhli do ústraní, vyvěsili billboardy po Praze! Z marketingového hlediska to byl geniální tah.

Hodně mi vadilo, že reportáže vykreslily zneužité dívky jako šílené ženské, které Járovi naletěly na bizarní a snadno průhlednou lest. Jenomže manipulace v Poetrii byla pozvolná. Moje kamarádka tam zpočátku jenom cvičila jógu. Na tom není nic špatného. Jde o to, kam kurs směřuje, kde je hranice, na níž si řeknete: Tady něco smrdí. Můj film však není primárně zaměřen proti Járovi. Chtěla jsem povzbudit ženy, aby více důvěřovaly své intuici a nenechaly sebou manipulovat.

Kolik dívek v důsledku „odháčkování“ otěhotnělo?

Nevím, ale po mých kursech otěhotní 90 % žen, které si to přejí. A to tam žádného guru nemáme, účastní se jenom ženy!

A jak to děláte?

Pořádám kurzy Tara Trance, kde se ženy dostávají se do vnitřní pohody a klidu. Hodně tančíme, cvičíme tantrajógu a meditujeme. Důležitá jsou ženská setkání, je to velká podpora na cestě k sobě. Dnešní ženy jsou hodně sevřené, tísní je jejich osobní ambice, přemíra práce, studia nebo péče o domácnost. Ačkoli jsou fyzicky úplně zdravé, stres je stahuje a brání přirozenému početí. Když se dokáží uvolnit, jejich ženství rozkvete a jde to samo.

Podle čeho čtenář pozná, že váš film V ČEM JE HÁČEK? není jenom součástí nekalého konkurenčního boje dvou tantrických škol?

Intuice vám napoví.

Soudě podle vašeho dokumentu, se dívky v Poetrii také řídily intuicí a skončily obložené krystaly a s penisem v pochvě.

Film jsem natočila v době, kdy jsem ještě nepořádala vlastní kurzy. Každého přitahuje učitel, jakého potřebuje.

Může to tedy být i guru Jára?

Přesně tak. Každá duše prochází různými prožitky, aby se něco naučila. Tyto zkušenosti mohou být i velmi drsné. Ale kdo se sám necítí jako oběť, může po takovém zážitku velmi vyrůst. Dokud se ženy budou chtít nechat zneužívat, tak je někdo zneužívat bude. Každý si vybírá lidi, které potká a kterými se nechá ovlivnit. Někoho přitahuje Jára a někoho Tara, což je úplně v pořádku.

Podotýkám, že soud Járu odsoudil k deseti letům vězení nepodmíněně.

Jsem ráda, že soud shledal jednání guru Járy jako nepřijatelné. Nicméně všechny žačky ezoterické školy Poetrie se necítí jako oběti. Neplatí, že Jára atakoval každou ženu v kurzu. Já ho například ani nespatřila. Některé ženy Járu milovaly a „odháčkování“ přijaly jako duchovní prožitek, byly mu oddané a pořádaly výstavy jeho koláží.

Každopádně guru Járovi přeji příjemný pobyt v České republice. Oproti Filipínám asi pocítí značný rozdíl, ale třeba v klidu cely najde sám sebe.

Na pointu si musíme počkat, rozsudek není pravomocný, vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a nařídil opětovné projednání případu.

Hormonální akvárium

Příběh guru Járy a dívek z jeho ezoterické školy zajímá média i po osmi letech, ale největší pozornost vyvolal váš první film HORMONÁLNÍ AKVÁRIUM. Podtitul praví: Plaveme v tom všichni. Mohla byste říci v čem?

Řeky a moře poblíž velkých měst jsou znečištěny endokrinními disruptory, látkami z hormonální antikoncepce. Na Zemi užívá tuto formu antikoncepce asi sto milionů žen a hormony odcházejí z jejich těla močí do kanalizace. Mikroorganismy v čistírnách odpadních vod přemění hormonální odpad na látku, která je aktivnější, než původní hormon v pilulce. Tato látka nesmírně silně působí na ryby, ze samečků se stávají samičky. V pobřežních vodách u Velké Británie už byly chyceny ryby, které změnu pohlaví skutečně prodělaly. Tato látka působí i na lidi, byť ne tak nápadně. Atak modifikovaných ženských hormonů neudělá z mužů ženy, ale způsobí jejich neplodnost.

Film jste natočila v roce 2007 a získala za něj šest festivalových cen (Nejlepší dokument – Bělehrad 2008, Nejlepší populárně vědecký dokument – Academia Olomouc 2008, další ceny v Mnichově, Riu de Janeiru...) Změnil se od té doby například způsob čištění odpadních vod?

Dokud nebudou stanoveny hygienické limity obsahu endokrinních disruptorů ve vodě, nezmění se nic. Roku 2012 o tom jednal Evropský parlament, ale nepřijal žádné rozhodnutí, které by mohlo situaci zlepšit. Tímto problémem se vážně zabývá pouze Švýcarsko. Ale k řešení může přispět každá žena, pokud zvolí jinou formu antikoncepce, než hormony v prášku. Byl to skvělý vynález, díky němuž se mohly ženy sexuálně osvobodit a užívat si milování, aniž by potom musely dvacet let vychovávat dalšího člověka ve své domácnosti. Ale kromě uvedeného hormonálního znečištění to přináší i další komplikace, hormonální antikoncepce narušuje přirozený menstruační cyklus, který ženu propojuje s bytostným ženstvím a měsíčními cykly.

Brojíte proti hormonální antikoncepci a záleží vám na řekách a mořích. Povězte, kam házíte vložky?

Já je nepoužívám. Nahradila jsem je menstruačním kalíškem.

1 : 0 pro vás. Kdybyste se přiznala, že házíte vložky do záchoda, poslal bych vás na soutok Vltavy a Labe, když opadne voda po jarním tání. Najdete tam desítky vložek na každém čtverečním metru, pleny jsou v nápadné menšině (asi proto, že spolehlivěji ucpávají mísu). Zdaleka ne všechny kanály vedou do čističky... Když vložka nebo plena doplyne do řeky, odolává přírodním procesům obdobně jako plastová láhev. Pokud se zachytí na příbřežní vegetaci, třepetá se tam, dokud ji další povodeň neodnese blíž k moři. Kdesi v hlubokých tůních se pak musejí vložky hromadit jako podzimní spadané listí. Na rozdíl od něj se však nerozloží a zůstanou tam jako svědectví naší doby. Vložky a pleny do záchoda opravdu nepatří.

Tak to jsem ráda, že díky kalíšku pomáhám řece.

Bylo by škoda zakončit rozhovor v odpadu, když se za elegantní tečkou můžeme vypravit do Říma. Na jaře roku 2015 tam v muzeu umění 21. století MAXXI promítali váš film BE LOVED. Při jaké příležitosti?

Byla to přehlídka současného českého umění nazvaná ET CETERA. Svá díla přihlásilo 900 umělců, kurátorka Genny di Bert, která působila i na Benátském bienále, vybrala tvorbu osmnácti autorů. Vážím si toho, že jsem mezi nimi.

O čem vypráví film BE LOVED?

Uchvátil mě vířivý súfijský tanec Sašara Zarifa. Narodil se v Ázerbajdžánu, žije v Kanadě, kde založil taneční akademii. Krouživým tancem se spojuje se svým srdcem a s Bohem. Zajímalo mě, jestli tělo tanečníka vytváří nějaké obrazce, pokud jeho pohyb zaznamenám pomocí přístrojů, které se využívají k animacím. Zjistila jsem, že vznikají krásné mandaly z mnoha kruhů, které se postupně zase rozplývají. Film je vizuální meditace. Blíží se to spíše videoartu a raději promítám v galeriích nebo na nějakých zvláštních místech, než v kině.

Rámeček

Jaroslav Dobeš, zakladatel ezoterické školy Poetrie, byl za své praktiky nepravomocně odsouzen, přesto se těší úctě některých žaček. Například Jana Světlovská, která se s guru Járou stýká 16 let, jej srovnává s Ježíšem Kristem a ve svém mistrovi vidí božské vtělení. Jak guru Jára konal? Popisy odháčkování se mírně liší, v dokumetu Terezy Tary je podáno takto: Asistentka přivedla dívku do bytu, kde se dívka svlékla a s asistentkou cvičila, aby dosáhla vzrušení. Potom si lehla na záda a zavřela oči, otevřít je směla až na pokyn. Teprve v tuto chvíli přichází na scénu Jára, do té doby ukrytý v koupelně, obkládá dívku krystaly, rázně zasouvá penis do její pochvy a nějakou dobu souloží, ačkoli to dívce není příjemné. Poté se guru nespatřen odebírá do koupelny a dívka může otevřít oči. Asistentka s dívkou opět cvičí a na závěr jí doporučí, aby doma ještě masturbovala a při vyvrcholení křičela: Járo, Járo... Prý tak zvýší účinek terapie. Dívka se po tomto zážitku nadále se účastnila akcí Poetrie, dokud Jaroslava Dobeše nespatřila na soustředění. V tu chvíli si řekla: „Co je to za drzého spratka?“ Do školy už vícekrát nepřišla.



Filmová režisérka a umělkyně Tereza Tara se narodila v Ostravě. Absolvovala bakalářské studium dokumentaristiky na FAMU a studovala dějiny umění na Filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Žije a tvoří v Praze. Natočila 6 filmů, za něž získala 8 festivalových cen. Vede kurzy pro ženy Tara Trance. Více na stránce: www.terezatara.com

54 zobrazení
bottom of page